Povratak

Njega dlake i potreba ljetnog osvježenja za sibirskog samojeda | Gubitak dlake oko njuške zbog kopanja ili oboljenja | Solarni dermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam samojedicu staru četiri godine. Počela je ove godine jako puno kopati, poslije kopanja i po visokim travama oko njuške je počela gubiti dlaku, prvo s jedne strane, ali tu je pocela rasti dlaka, i onda s druge; bojim da se ne proširi, mažem joj nevenom masti. I njuška joj je kao boja kože isto, ne znam šta bi to moglo biti. Šaljem sliku. Slabo jede, vjerojatno od vrućine. Lijep pozdrav. Ivana

O: Samojedi su pasmina pasa poznata po visokom stupnju tjelesne aktivnosti i povezanosti s vlasnikom. Smatra se da potječu iz područja Sibira, gdje su ih nomadi koristili i kao društvo i kao pse za vuču. Obično se već u ranoj dobi tijesno povežu s vlasnicima, a posebno vole djecu. Tako se na mnogim mjestima može pročitati kako su idealni obiteljski psi.  Ponekad, zbog toga što smo danas svi više-manje u nekom užurbanom ritmu života, ne stignemo dovoljno na dnevnoj osnovi izdvojiti vremena za druženje s našim ljubimcima, problem nastaje pogotovo kada imamo pse koji su aktivni, energični i mladi. To sve ima utjecaj na njih, pa energiju koju imaju ispoljavaju na druge načine. O sličnoj situaciji pisao je detaljnije i moj kolega, pod naslovom Kopanje rupa i uništavanje kao posljedica dosade.

Iznimno gusto krzno samojeda svjedoči o njihovom podrijetlu, gdje su bojom krzna i debljinom dlačnog pokrivača bili idealno adaptirani za uvjete okoliša. Stoga se vlasnicima ove i sličnih pasmina preporuča, posebno u toplijim mjesecima, psu pružiti osvježenje – kroz odlaske na kupanje u obližnju rijeku, jezerce ili psu osigurati bazenčić u dvorištu, gdje će se moći rashladiti (psi većinom negoduju ako se ih želi kupati šmrkom, a i takva voda često zna biti prehladna). Ukoliko niste u mogućnosti psu pružiti nešto od navedenog, u Pet centar dućanima dostupan je velik izbor artikala kojima psu možete olakšati vruće dane. Između ostalog, posebno izdvajam prostirke za hlađenje koje pružaju rashladni učinak bez hladnjaka te hlade i smiruju satima.  

U pravu ste, dakle, kada povezujete da kujica nešto slabije jede zbog vrućine, iako to može biti samo jedan od potencijalnih razloga slabijeg apetita.

Također je važno redovito raditi grooming, odnosno u proljeće temeljito isčetkati debeli sloj poddlake, kako bi se uklonio težak gust sloj stare dlake koji tokom ljetnih vrućina dodatno otežava rashlađivanje kože i tijela (znamo da psi ne posjeduju znojne žlijezde, nego se hlade dahtanjem i preko mekuši).

Gubitak dlake oko njuške može biti povezan s konstantnim rovanjem, odnosno trenjem njuške o zemlju, koja dodatno isušuje kožu i utječe na gubitak pigmenta kako same njuške tako i okolne kože i dlake. Osim toga, može biti i simptom bolesti kao što je dermatitis, upala kože, odnosno prevelike aktivnosti imunološkog sustava (autoimune bolesti) kao što su lupus ili pemphigus sindromi. Autoimune bolesti nešto su češće pojavnosti kod coli pasmina, haskija, njemačkih ovčara, no moguće su i pojavnosti u drugih pasmina pasa.

Osim toga, s obzirom na bijelu dlaku i područje oko nosa koje je specifično slabije obraslo dlakom, sunčeve UV zrake mogu uzrokovati solarni dermatitis. U stranoj literaturi posebno su opisani slučajevi u bijelih pasa, kao i u drugih vrsta životinja (bijele mace, kunići - solarni dermatiti na ušima i dugim apikalnim dijelovima slabije obraslim dlakom). Takvim životinjama u ljetnim mjesecima preporuča se stavljati posebno pripremljene kreme za sunčanje za pse na djelove koji su slabije obrasli dlakom.

Dermatitisi mogu biti bakterijske, gljivične ili parazitarne prirode (npr. grinje). Simptomi su najčešće, alopecija/gubitak dlake, pustulice i čvorići u površinskom dijelu dermisa, gubitak pigmenta, crvenilo na koži, krastice i ljuskanje.

U blažim oblicima upale kože, lokalna aplikacija krema koje hrane kožu i potiču epitelizaciju, kao što je između ostalog i nevenova krema mogu pomoći u izlječenju. Kreme je potrebno aplicirati nekoliko puta u danu, ali u tankom sloju i utrljati laganom masažom jer će inače pas sve odmah skinuti dolje lizanjem, pa će oporavak trajati dulji period vremena.

Zdravlje kože i dlake povezano je i s ishranom koju pas dobiva pa Vam svakako savjetujem da, uz standardnu hranu koju dajete Vašoj ljubimici, kako bi se pigmentacija vratila i ozdravljenje bilo brže probate tijekom perioda od 1,5 do 2 mjeseca, kao dodatak prehrani, uključite minerale i vitamine morskih algi, npr. CANVIT Natural Kelp prah na osnovi smeđe morske alge (Ascophyllum nodosum) te vitamine B kompleksa, uključujući i vitamin C koji djeluje protuupalno i potiče imunitet.

Ukoliko se stanje s njuškicom kroz tjedan-dva ništa značajno ne popravi, unatoč redovitoj aplikaciji kreme, savjetujem Vam da se obratite veterinaru kako bi se napravila diferencijalna dijagnostika i počelo s adekvatnim liječenjem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr